N

Snelle levertijd van 1 - 3 dagen

N

Rechtstreeks van de fabriek, bespaar tot wel 40% op uw bureau!

N

3 jaar garantie

Zit-sta bureau instellen

Ergonomisch werken aan een zit-sta bureau

Voor effectieve en productieve werkomstandigheden is het van belang dat de werkplek – waar je dagelijks vele uren doorbrengt – dusdanig is ingericht dat je zowel een comfortabele als een gezonde lichaamshouding kunt aannemen. Zeker in de huidige tijd, waarin veel mensen thuiswerken en de faciliteiten van kantoor vaak niet beschikbaar zijn, is het goed om hier over na te denken. Een ergonomische werkplek – in de vorm van een zit-sta bureau – kan hier zeker aan bijdragen. Maar je bent er nog niet als je enkel een dergelijk bureau aanschaft. Het instellen van een (elektrisch) zit-sta bureau is essentieel om het beste uit je werkdag te halen. We geven enkele tips.

Een goed begin is het halve werk!

Of je nu gebruik maakt van een elektrisch of handmatig in te stellen zit-sta bureau, zorg ervoor dat je bij het instellen van de juiste hoogte de werkplek zodanig inricht dat alles wat je nodig hebt tijdens het werken al op het bureau staat. Hierdoor houd je ook rekening met losse snoeren en kabels, die gemakkelijk mee moeten kunnen bewegen wanneer je de verschillende mogelijkheden van het bureau gebruikt.

De voorbereiding

Om zo productief en gefocust mogelijk te kunnen werken, is het van belang dat je zo min mogelijk wordt afgeleid. De aanschaf van een zit-sta bureau is natuurlijk een goede keuze, maar zorg ervoor dat je op de thuiswerkplek – in dit geval aan het zit-sta bureau – zoveel mogelijk ruimte en zo min mogelijk afleiding hebt. Plaats geen overbodige boeken, papieren, schrijfwaren en servies op het bureau, maar beperk je tot het belangrijkste; wat heb je écht nodig om zo goed mogelijk je werkzaamheden uit te kunnen voeren? Verwijder alle overige zaken.

Zit-sta bureau instellen

De aanschaf van een zit-sta bureau is één, het instellen ervan is iets anders. Het is erg belangrijk om de juiste hoogtes in te stellen. Op deze manier bereik je de ideale ergonomische opstelling.

Beeldscherm / Laptop plaatsen

Zorg ervoor dat het beeldscherm of de laptop op ongeveer één armlengte van je afstaat. Dit komt neer op ongeveer 50 tot 70 cm vanaf je gezicht. Wanneer het beeldscherm te ver weg staat, zal je merken dat je veel vaker naar voren leunt. Dit bevordert de lichaamshouding niet. Echter, als het beeldscherm te dichtbij staat, is dit weer slecht voor je ogen. Kun je bepaalde documenten/teksten minder goed lezen, omdat het beeldscherm te ver weg staat? Maak dan gebruik van de zoomfunctie van de computer in plaats van dat je steeds naar voren buigt. Ook het gebruik van een beeldschermverhoger kan helpen om de juiste plek van het beeldscherm te creëren en tegelijkertijd een goede en gezonde lichaamshouding aan te nemen.

Staand vs. zittend werken

Als je staand werkt aan het zit-sta bureau is het van belang dat je gecentreerd plaatsneemt. Hiermee wordt bedoeld dat je in het midden van het bureau plaatsneemt en de werkplek zodanig instelt dat je zo min mogelijk hoeft te bewegen. De hoogte van het stabureau kun je bepalen door de hoogte van je ellebogen te nemen als de uitgangspositie van de hoogte van het bureaublad. Dat is ook ongeveer de plek waar je navel zit. Houd bij het staand werken de beide voeten op de grond, zodat het lichaamsgewicht verdeeld blijft. Hierdoor voorkom je rug- en nekklachten. Merk je dat je onrustig wordt van het staan? Dan is het tijd om weer enige tijd zittend plaats te nemen.

Bij zittend werken is het van belang dat de bureaustoel goed wordt ingesteld. De belangrijkste facetten hiervan zijn:

  • Zithoogte en zitdiepte dienen correct te worden ingesteld
  • De armleuningen moeten goed worden ingesteld en staan het best op ellebooghoogte
  • De rugleuning dient dusdanig ingesteld te worden dat de volledige rug wordt ondersteund

Elektrisch zit-sta bureau instellen

Wanneer je de beschikking hebt over een elektrisch zit-sta bureau is het instellen in de meeste gevallen wat gemakkelijker. Dergelijke bureaus zijn vaak uitgerust met knoppen en een geheugenfunctie, waardoor de ideale zit- en stahoogte automatisch kan worden ingesteld. Alleen de eerste keer moet de juist hoogte worden ingesteld, waarna er met één druk op de knop gemakkelijk gewisseld kan worden tussen zittend en staand werken. Bij de meeste elektrische zit-sta bureaus met geheugenfunctie kunnen er zelfs voor meerdere personen de instellingen worden ingevoerd. Erg prettig wanneer er meerdere personen gebruikmaken van hetzelfde bureau.